Fabels en feiten over koffie

Wist je dat..?

…koffie in de 17e eeuw vanuit Arabië is geïntroduceerd, via Turkije, in Europa? Het woord koffie is afkomstig van het Arabische woord ‘qahwa’ en betekent ‘geeft sterkte’.  Hetzelfde woord betekende oorspronkelijk ‘wijn’, maar de betekenis veranderde door de overeenkomsten in de werking.

…meer dan 800 componenten samen de smaak en geur van koffie vormen?

…koffie onder andere magnesium, mangaan, kalium en vitamine B bevat?

Fabels

1Koffie alleen maar slecht voor je lichaam? Nee hoor. Een hoge dosis cafeïne is niet goed, maar koffie met mate heeft, behalve dat het lekker is, positieve eigenschappen voor het lichaam. Koffie vermindert onder andere de kans op de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard.

2Koffie voor het slapen gaan kan geen kwaad. Er zijn genoeg mensen die denken geen last te hebben van cafeïne voor het naar bed gaan. Maar voor de meeste mensen geldt dat je in de zes uur voordat je gaat slapen beter geen koffie kunt drinken. Je slaapritme wordt er wel degelijk door verstoord en de kans is groot dat je moe wakker wordt (en weer snakt naar je volgende kop koffie). Daarnaast zorgt de hoge zuurgraad in koffie ervoor dat je last kunt krijgen van maagzuur, met name als je dit laat op de avond nog drinkt. Koffie in de avond dus lekker laten staan.

3Koffie maakt nuchter. Heb je eens iets teveel gedronken en wil je ontnuchteren? Drink geen koffie. Het werkt niet. En daarnaast gaan alcohol en koffie niet goed samen.

4Cafeïne helpt niet met afvallen. Dit is een fabel. Het kan helpen de stofwisseling te verhogen en je hongergevoel te stillen, waardoor gewichtsverlies sneller gaat. Natuurlijk is teveel koffie drinken niet goed en nooit een vervanging van een gezond eetpatroon. Ook is het niet per definitie van toepassing bij permanent gewichtsverlies. Zeker niet als je melk of suiker in je koffie drinkt. Hier kan je juist weer dik van worden.

5Cafeïne drijft vocht af. Toch? Nou, niet altijd. Je moet vaker de blaas legen maar uit onderzoek is gebleken dat koffie even hydraterend is als water. Vijftig gezonde mannen tussen de 18 en 46 jaar dronken gedurende drie dagen vier koppen koffie, of de gelijke hoeveelheid water. Hun hydratatieniveaus bleven hetzelfde. Je lichaam went daarnaast ook aan cafeïne. Anderhalve liter tot twee liter vocht op een dag? Koffie helpt je dat aantal te bereiken.

6Koffie na de maaltijd is altijd goed. Na het eten van een vette hap zeker niet. De combinatie van koffie met het vette eten blijkt te leiden tot en verhoging van de bloedglucose. Deze stijgt normaal gesproken ook al na de maaltijd, maar de koffie doet er nog een schepje bovenop. Geen goed combinatie, omdat het glucosegehalte stijgt tot eenzelfde niveau die bij diabetespatiënten wordt gezien.

7Koffie drinken heeft negatieve gevolgen voor het mogelijk krijgen van hart- en vaatziekten. Wat blijkt is dat het de kans hierop niet verhoogt. Bij vrouwen lijkt de kans zelfs af te nemen.

8Decafé bevat geen cafeïne. Veel mensen drinken decafé omdat er zogenaamd geen cafeïne in zit. Maar is dat ook wel echt zo? Dat is een fabeltje, want er zit zowaar minder cafeïne in, maar het is niet cafeïne vrij. Per 100 ml koffie zit er ongeveer 2,5 mg in decafé.

9Koffie is verslavend. Cafeïne is gewenning en koffie drinken dus ook. Koffie drinken in de ochtend is vaak gewoon een vast patroon, waar moeilijk van valt af te wijken. Slechts een klein deel van de groep koffiedrinkers heeft ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met het vaste patroon.

10Oploskoffie is een goede vervanging van gewone koffie. Oploskoffie bevat minder cafeïne dan andere koffiesoorten. Ongeveer 50 vs. 70 tot 130 mg per 100 ml. Tevens bevat oploskoffie minder antioxidanten dan gewone koffie en bevat het veel acrylamide. Dit is een chemisch bestanddeel wat in verband wordt gebracht met onder andere zenuwbeschadigingen. Niet echt een goede vervanging dus..

Feiten

1Koffie bevordert de sportprestaties. Koffie ongeveer 15 tot 40 minuten voor het sporten kan de prestatie verbeteren. Dit komt door de positieve effecten op alertheid, concentratie en vermoeidheid. De effecten kunnen tot vier uur na het drinken van koffie aanhouden.

2Koffie is een belangrijke bron van antioxidanten. Koffie is voor Nederlanders, die gemiddeld 3,4 koppen koffie per dag drinken, een belangrijke bron van antioxidanten naast groene thee. Tijdens het roosteren van koffiebonen wordt grotendeels de van nature aanwezige antioxidanten afgebroken. Gelukkig ontstaan tijdens het roosteren een nieuwe klasse antioxidanten, zo blijkt uit een Canadees onderzoek. Koffie kan daardoor onder andere de kans verkleinen om op latere leeftijd staar te ontwikkelen. Antioxidanten helpen tevens je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van vrije radicalen.

3Wanneer je (veel) last hebt van stress moet je koffie laten staan. Door de opwekkende werking van cafeïne en het feit dat het je bloeddruk verhoogt moet je koffie zo min mogelijk drinken daar waar sprake is van stress. Bij stress ben je al in een staat van alertheid doordat het stresshormoon cortisol door je lijf gaat. Om je hormonen weer in balans te krijgen zal de cafeïne alleen maar tegenwerken.

4Droge ogen? Drink koffie. Droge ogen veroorzaakt door luchtvervuiling kan worden tegengegaan door de cafeïne die in koffie zit. Dit is recentelijk ontdekt uit een studie van de American Academy of Ophthalmology.

5Koffie is goed voor de darmflora. Koffie stimuleert de activiteit van de goede ‘bifidus bacterie’ waardoor de darmflora in balans blijft. Dat is goed voor het lichaam en de stoelgang. Als je gevoelige darmen hebt is het wel belangrijk niet teveel koffie te drinken. Dit kan dan juist weer schadelijk zijn.

6Koffie vermindert kans op diabetes 2. Koffie heeft namelijk een remmend effect op de ontwikkeling hiervan. Behalve na die vette hap.

 

7Minderen of stoppen met koffie drinken maakt je rustiger. Cafeïne heeft een opwekkende en stimulerende werking. Als je dus gewend bent om veel koffie te drinken op een dag gaat er aardig wat adrenaline door je lichaam. Tevens wordt je bloeddruk verhoogt. Bij minder gebruik van cafeïne word je minder geactiveerd en zal je dus hoogstwaarschijnlijk rustiger worden.

8Het drinken van koffie resulteert voor vrouwen in een kleinere kans op borstkanker.
Vrouwen die meer dan vijf koppen koffie per dag drinken hebben 57 procent minder kans om borstkanker te ontwikkelen. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Breast Cancer Research, in vergelijking tot vrouwen die (bijna) geen koffie drinken.

9Om dementie te voorkomen helpt het drinken van koffie. Bij een onderzoek waar gekeken is naar het cafeïnegehalte in het bloed, werd duidelijk dat dementie niet voor kwam bij diegenen die jarenlang regelmatig drie kopjes koffie per dag drinken. Met name de periode voordat dementie ontstond was daarin belangrijk.

10Koffie is gunstig om de kans op een depressie te verminderen. Bij vrouwen die twee of drie kopjes koffie per dag drinken, komt vijftien procent minder vaak een depressie voor. Bij vier koppen koffie per dag is dit percentage zelfs twintig procent. In een ander onderzoek aan de Harvard School of Public Health komt naar voren dat twee of meer kopjes koffie per dag het risico op zelfmoordneigingen met bijna de helft doet verminderen. De onderzoekers stellen dat cafeïne de stemmingshormonen in de hersenen een oppepper geeft en er op die manier voor zorgt dat we ons niet somber voelen. Daarnaast geven ze aan dat het effect preventief is. Dus niet voor iemand die al depressief is.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.