Biologische eieren, vrije-uitloop, kooi-eieren, scharreleieren; een ei is een ei… toch? Maar we willen natuurlijk wel de eitjes van kippen die zo min mogelijk hebben geleden tijdens hun leven (wat de legbatterij kippetjes te verduren hebben is niet al te best). Maar wat is nou de beste keuze? En wat betekent die code op elk ei?

SOS Code 0!
Op elk ei staat een code die begint met het nummer 0, 1, 2 of 3. Een biologisch ei heeft een code die begint met een 0, een kooi-ei heeft een code die begint met een 3. Hoe lager het nummer, hoe diervriendelijker de omstandigheden zijn van de kip die het ei heeft gelegd. De meest diervriendelijke eieren zijn dus de code o eieren: de biologische. Bij het houden van ‘biologische’ kippen ligt de nadruk op de gezondheid van de beestjes, daarom is hun leefomgeving zo ingericht dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ze krijgen biologische voeding (biologische graan- en grassoorten, die niet genetisch gemanipuleerd zijn), veel ruimte om te scharrelen en uitloop naar buiten.

  • Biologische eieren, eicode begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooi-eieren, eicode begint met 3

Het prijskaartje
Over het algemeen is het zo dat de eieren van kippen die een slecht leven leiden, een lagere kostprijs hebben. En andersom geldt dat kippen die een goed leven hebben gehad, ook duurdere eieren produceren. Hieronder de gemiddelde prijzen per stuk:

  • Legbatterij-eieren en kooi-eieren gemiddeld: €0,12
  • Scharrelei: €0,15 á €0,16
  • Vrije-uitloop eieren en graseieren: €0,20 a €0,23
  • Rondeeleieren: €0,27
  • Biologische eieren €0,28

Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt. Keurmerken eieren:

  • Beter leven kenmerk
  • Gras keurmerk
  • Milieukeur
  • EKO keurmerk
  • Europees biologisch keurmerk

Meer informatie over bovenstaande keurmerken vind je op de website van Milieucentraal.

Ei-feitjes 
Waar eieren goed voor zijn? Ze bevatten een goede bron van eiwit en onverzadigd vet wat voornamelijk in het eigeel zit. In de eierdooier zit ook cholesterol, dit kan de kans op hart en vaatziekten iets vergroten (té veel eieren eten is niet goed). Het eiwit geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer naar eten zult grijpen en draagt daarnaast bij aan het behouden van spierweefsel. Ook niet al te onbelangrijk, eieren zijn rijk aan diverse vitamientjes: A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen. Dit maakt het een prima vleesvervanger.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.