De laatste jaren is er steeds meer bekend over voeding en welke aspecten daarbij belangrijk zijn om af te vallen. Toch zijn mensen geneigd om te vallen voor dubieuze dieethypes die maar tijdelijk gewichtsverlies opleveren en uiteindelijk meer kilo’s op de weegschaal opleveren dan toen je begon. Daarnaast worden we tegenwoordig veel meer blootgesteld aan verleidingen om ons heen. Kijk bijvoorbeeld naar treinstations: overal om je heen reclameborden met eten, winkels en kiosken met broodjes, drinken en snacks. En ook al neem je maar af en toe wat, uiteindelijk tikt het aardig aan. Zowel financieel als fysiek.
Alles draait om timing als je die kilo’s langdurig kwijt wilt zijn! Houd jezelf gemotiveerd en val vooral niet voor verkeerde snacks en diëten. Kies voor jezelf een goede strategie en maak een actieplan waarbij je geleidelijk afvalt en voldoende blijft eten.
» Maaltijden van groot naar klein op een dag voor het beste effect en zorg voor voldoende vezels!
Producten waar veel vezels in zitten zijn bijvoorbeeld havermout, (ongezoete) cruesli, groentesmoothies, volkorenbrood, quinoa, maisbrood, bessen, appels, noten, bonen en peulvruchten.
» Neem genoeg tijd om je dag rustig te starten met een uitgebreid ontbijt
Dit zorgt ervoor dat je de stofwisseling op gang komt en je je de rest van de dag beter kunt concentreren. Je zult door een stevig ontbijt ook minder de neiging hebben om later op de dag te gaan voor ongezonde keuzes.
» Eet om de 2 tot 3 uur om de stofwisseling op gang te houden.
Neem voor de lunch nog een snack en doe dit ook voor en na het avondeten. Kies voor een tussendoortje dat bij jou en je werk het best past. Zit je heel de dag achter de computer? Neem dan een lekker stukje fruit of snackgroente. Ben je lichamelijk intensiever bezig? Kies dan voor een voedzame snack zoals een gekookt eitje, noten of cracker met (gezond) beleg
» De lunch is na het ontbijt een erg belangrijke maaltijd
Omdat het de energievoorraad en bloedsuikerspiegel op peil houdt. Ook heeft een goede lunch een positief effect op je concentratievermogen.
» Maak het jezelf lekker gemakkelijk: plan vooruit!
Zo hoef je ook niet iedere dag opnieuw te bedenken wat je gaat eten en elke dag opnieuw naar de supermarkt! Wanneer je dit wel zou doen, koop je ook vaak nog eens meer dan je nodig hebt (die lekkere Kinder Bueno of Twix bij de kassa). Maak dus eens per week een weekschema met wat je wanneer wilt eten en stem je boodschappenlijstje hier op af.
» Drink water de hele dag door!
Als je water niet zo lekker vindt, kun je er een stukje fruit of groente in doen voor de smaak. Frisdrank en alcohol laat je (zoveel mogelijk) staan.
» Calorieën tellen is niet nodig
Het is beter om de focus op de kwaliteit van je voeding te leggen in plaats van op de calorieën. Belangrijker is het om te kijken welke voeding bij jouw lichaam past en goed voelt. Iemand die meer sport heeft logischerwijs meer (eiwitrijke) voeding nodig. Je lichaam geeft dit aan en het is belangrijk om dit bij jezelf aan te voelen. Daarnaast is de valkuil dat als je calorieën gaat tellen, je kiest voor producten met weinig calorieën. Deze zijn meestal ongezonder. Je krijgt (vaak) meer chemische stoffen binnen welke niet goed zijn voor je lichaam. Zorg er dus voor dat je plezier hebt in eten en in eten bereiden, in plaats van teveel te focussen op calorieën. Geniet van voeding en gezond zijn!
» In herstellen je spieren van alle inspanningen van de dag
Met een goede nachtrust zal je beter in staat zijn om je te kunnen concentreren op je werk. Bovendien zorgt voldoende slaap voor het beter kunnen omgaan met conflictsituaties, betere bestandheid tegen stress, minder zin om te snaaien, een hogere weerstand en een gestabiliseerde stofwisseling.
» Lees een boek voor het slapen gaan in plaats van bezig te zijn met je smartphone of tablet
Het licht en de afbeeldingen van je apparaat zorgen ervoor dat je hersenen actief blijven. Ook kan mediteren of yoga voor het slapen gaan helpen bij het verbeteren van je nachtrust.
» Doe af en toe een powernap van minimaal tien tot 25 minuten.
Met 25 minuten behaal je het beste resultaat. Zet een wekker, want als je langer blijft liggen slaat de remslaap in en word je versuft wakker.
» Het aantal uren slaap dat je nodig hebt verschilt per persoon
Wil je weten hoeveel uur slaap je echt nodig hebt, houdt dan je slaapuren gedurende een periode van twee weken bij. Belangrijk is het dat je niet hoeft bij te komen van een extreem zware periode en je geen wekker hoeft te zetten (in je vakantie bijvoorbeeld). Ga rond een redelijke tijd naar bed en kijk na hoeveel uur slaap je lichaam vanzelf wakker wordt, dan weet je hoeveel uur jij moet slapen.
Zelf makkelijker afvallen ?
De Afslank Receptenbijbel bevat allemaal makkelijk te maken recepten die zeker gaan zorgen dat je makkelijker gaat afvallen, bekijk de beste manier om gezond af te vallen
Laat een antwoord achter