Kikkererwten zijn bekend van de broodjes falafel en hummes. Falafel is een Libanees gerecht bestaande uit een broodje met gefrituurde balletjes kikkererwtendeeg. Hummes is een soort pasta. De kikkererwten worden daarbij eerst gekookt en dan gemaald. Tegenwoordig heb je veel verschillende smaakvarianten van hummes.
Kikkererwten zijn net als bonen en doperwten peulvruchten. Oorspronkelijk komen ze uit Noord-Afrika. De kikkererwt bevat een gezonde bovengemiddelde dosis eiwitten. Tevens zijn kikkererwten een bron van ijzer, b-vitaminen, vezels en zink en bevatten ze een relatief lage hoeveelheid calorieën. Je kunt ze door deze samenstelling als volwaardige vleesvervanger gebruiken of als bron van koolhydraten. Een ander voordeel van kikkererwten is het hoge gehalte aan tryptofaan. Tryptofaan heb je nodig voor de aanmaak van serotonine en kun je alleen uit voeding halen. Serotonine is belangrijk voor je humeur en je slaap.
Als je merkt dat je veel schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel, kunnen kikkererwten hier ook een positief effect op hebben. Door de hoge hoeveelheid vezels in kikkererwten zal de spijsvertering heel geleidelijk en in natuurlijk tempo verlopen. De hoge pieken zullen daardoor minder hoog worden, net als dat de lage dalen minder laag zullen zijn. Voor vrouwen die in de overgang zijn kan het hormoon in kikkererwten werken als een natuurlijke remedie. Dit omdat er in kikkererwten fyto-oestrogenen zitten. Dat zijn bio-identieke hormonen. Doordat vrouwen in de overgang zelf minder oestrogenen aanmaken kan het innemen van fyto-oestrogenen helpen opvliegers, borstkanker en broze botten te voorkomen. Dus kikkererwten zijn niet voor niets een populaire peulvrucht.
Recepten maken met Kikkererwten?
Kikkererwten komen vaak voor in vegan of plantaardige recepten, wij raden de volgende 2 vegan boeken aan: Easy Vegan & Vegan Vibes
Laat een antwoord achter