Wat is het en wat doet het met ons
Gelukshormoon
Dopamine, wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en het wordt aangemaakt door je hersenen. Bij een bepaalde hoeveelheid, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot. Het is de beloning na een bepaalde lichamelijke inspanning of na het nemen van bepaalde voeding.
Neurotransmitter
Dopamine is een neurotransmitter, een stof die communicatie mogelijk maakt tussen verschillende zenuwcellen in de hersenen. Het wordt aangemaakt door je hersenen en zal ook alleen in de hersenen blijven.Het stofje heeft op zichzelf geen effect, het koppelt zichzelf aan receptoren in de hersenen, wat een bepaalde reactie of gevoel creëert.
Er zijn verschillende receptoren in onze hersenen die afhankelijk zijn van dopamine. Verslaving is de meest voorkomende en deze behoort tot het beloningssysteem van de hersenen en het vormen van de verslaving en het in stand houden ervan. Bij elke prettige ervaring zoals eten of drinken, maar ook drugsgebruik en seks, wordt er dopamine in je hersenen aangemaakt. Dit euforische gevoel willen je hersenen natuurlijk blijven ervaren en elke keer dat je deze ervaring opdoet, stijgt het dopamine niveau en went je lichaam aan het gevoel. Zo ontstaat er gemakkelijk een verslaving.
Veel soorten medicijnen hebben een negatieve invloed op de dopamine in ons lichaam. Ze saboteren het hergebruik in onze hersenen en daardoor blijft de bestaande dopamine langer hangen. De hersenen krijgen een nog fijner gevoel door de over-stimulatie. Dat lijkt in eerste instantie niet erg, je geniet alleen maar meer of langer, maar aan de andere kant betekent dat ook dat je, door de medicijnen, steeds meer dopamine nodig hebt om hetzelfde geluksniveau te bereiken.
Tegenover een verslaving door een teveel aan dopamine, staat natuurlijk ook het tegenovergestelde, een tekort. Dit is als je lichaam het stofje zelf niet genoeg aanmaakt of omdat je bijvoorbeeld niet de juiste voedingsmiddelen eet. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een verband bestaat met een lusteloos gevoel, een laag libido, ziekte van Parkinson, ADHD en Schizofrenie.
De aanmaak van dopamine stimuleren
Dopamine is dus een erg belangrijk stofje in je lichaam en dit moeten we op peil zien te houden. Het lastige is, dat dit niet direct beïnvloedbaar is. Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen die wij kunnen nuttigen om de aanmaak van dopamine te stimuleren;
- Amandelen
- Pure chocolade van minimaal 70% cacao en zonder toegevoegde suikers. Een stukje van 20g is al genoeg per dag
- Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en kip, melkproducten, kaas, eieren, noten, granen en peulvruchten
- Vette vis, rijk aan omega 3. 1 x per week haring, ansjovis of makreel op je menu is al voldoende
- Banaan, appel of aardbei is ook een goede snack ter bevordering van de productie dopamine
- Lichaamsbeweging in de buitenlucht, minimaal 30 min per dag
De rol van dopamine in je lichaam
Vermoeidheid
als je bij vermoeidheid toch doorgaat, dan merk je al snel dat alles iets langzamer gaat dan je eigenlijk wilt. Dit komt doordat je lichaam overweegt of de benodigde energie voor een bepaalde actie in balans staat met de beloning, de dopamine. Vaak is het dopamineniveau al erg laag als je moe bent en daardoor leidt de actie niet tot het gewenste effect.
Anorexia
anorexia nervosa is een psychiatrische ziekte, waarbij een persoon een sterke drang tot vermageren heeft. Door te weinig voeding, ontstaat een laag lichaamsgewicht en hyperactiviteit. Hyperactiviteit zorgt ervoor dat er veel energie verbrand wordt in je lichaam. Een anorexiapatiënt, eet veel te weinig en dit leidt tot een ingewikkeld reguleringssysteem waarbij een erg hoog dopamineniveau in de hersenen wordt geconstateerd. Het hoge niveau aan dopamine leidt tot hyperactiviteit en dit maakt behandeling van anorexiapatiënten erg moeilijk.
Parkinson
de zwarte kern, de dieper gelegen delen van de hersenen, regelen de automatische bewegingen. Door een tekort aan dopamine gaan de zenuwcellen in dit deel langzaam kapot. Bij meer dan 80%, zullen de symptomen van Parkinson zichtbaar zijn.
Beslissingen
beslissingen neem je op basis van ervaringen en dit geeft een soort voorgevoel in situaties waarin je beslissingen moet nemen. Echter, bij een tekort aan dopamine, is je lichaam slechter in staat om de ervaringen uit het verleden toe te passen op nieuwe beslissingen.
Je libido
dopamine is aanwezig in de hypothalamus, het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij alle aspecten van de emoties, de voortplanting, autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Door de aanwezigheid van dopamine in dit gedeelte, wordt prolactine aangemaakt wat weer in verband staat met testosteron, wat op zijn beurt noodzakelijk is voor je libido. Een laag niveau aan dopamine in je lichaam heeft daarmee veel invloed op je zin in seks en mannen zijn hier gevoeliger voor dan vrouwen.
Laat een antwoord achter